Usein Kysytyt Kysymykset (FAQ)

Kenelle paasto ei sovi?

Paastoaminen ei sovi raskauden tai imetyksen aikana, lapsille eikä aliravitsemuksesta kärsiville.

Voiko paastoaminen olla vaarallista?

Kyllä, jos sinulla on säännöllinen lääkitys käytössä ja ryhdyt paastoamaan ilman valvontaa. Lääkitys on aina otettava huomioon paastoa suunniteltaessa. Todellisia vaaratilanteita voi aiheutua vain muutaman lääkkeen ja paaston yhdistelmästä, mutta lievempiä haittavaikutuksia jo useammin, jos paastoa ja lääkitystä ei osata yhdistää oikein. Haittavaikutuksia voivat olla esimerkiksi pahoinvointi, päänsärky ja heikko olo.

Emme koskaan suosittele paaston aloittamista ominpäin, jos käytössä on lääkkeitä. Asiakkaamme käyvät verikokeissa ennen valmennusta ja seuraamme veriarvoja tarvittaessa myös valmennuksen aikana. Ruokavalio ja paastoaika suunnitellaaan veriarvot huomioon ottaen. Lisäksi asiakkaat mittaavat valmennuksen aikana seuraavia arvoja: Veren glukoosipitoisuus, ketoaineet, verenpaine, paino ja vyötärönympärys. Tarkalla seurannalla saavutamme tehokkaan ja turvallisen valmennuksen.  Vaste Oy:ssä paastovalmentajan työparina toimii farmaseutti Maiju Javanainen, joka vastaa lääkkeiden käytön ja paaston turvallisesta yhdistämisestä.

Sopiiko paastovalmennus tyypin 2 diabeetikolle, jolla on käytössä insuliini?

Paastovalmennus voidaan aloittaa tyypin 2 diabeetikolla, jolla on käytössään pistettävä insuliini. Valmennus suunnitellaan huolellisesti ja seuranta on hyvin intensiivistä. Ennen paaston aloittamista lähdemme aluksi muuttamaan ruokavaliota vähemmän hiilihydraatteja sisältäväksi, jonka seurauksena pistettävän insuliinin määrää pystytään vähentämään veren glukoosipitoisuuden alentuessa. Paasto aloitetaan vasta siinä vaiheessa, kun pistettävän insuliinin käyttö on kokonaan lopetettu. Diabeetikon ei koskaan tule aloittaa uudenlaista ruokavaliota tai paastoa ilman jatkuvaa seurantaa. Insuliinivähennykset ja muut lääkitysmuutokset tehdään aina yhdessä hoitavan lääkärin kanssa.

Miksi paastovalmennus maksaa niin paljon?

Hinnastomme perustuu käytettyyn työaikaan asiakkaan kanssa. Olemme tavoitettavissa aamusta iltaan joka päivä, jolloin me pystymme reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja suorittamaan tarvittavat muutokset valmennuksessa.  Esimerkiksi tyypin 2 diabeetikon aloittaessa paastovalmennuksen olemme hänen kanssaan yhteydessä monta kertaa päivässä. Valmennuksen alussa verensokeriarvot lähtevät yleensä nopeasti laskemaan, joten meidän on reagoitava muuttuviin arvoihin välittömästi. Näin voimme toteuttaa valmennuksen tehokkaasti ja saavuttaa erinomaisia tuloksia terveydentilassa hyvinkin lyhyessä ajassa. Tavoitteena on myös se, että valmennuksen jälkeen asiakas ei enää tarvitse meitä, vaan osaa ylläpitää terveyttään itse.

Toisena hintaan liittyvänä esimerkkinä voidaan ottaa painonpudottaja. Olemme pilotointijakson aikana huomanneet sen, miten tärkeää jatkuva ja intensiivinen seuranta on. Asiakas laittaa päivän aikana kuvat ruoka-annoksistaan ja tarvittaessa muitakin raportteja (verensokeri, ketoaineet, verenpaine). Valmentaja tarkistaa ne viimeistään illalla ja antaa niistä palautteen. Asiakkaalle herää myös paljon kysymyksiä valmennuksen aikana. Hän laittaa kysymykset samantien valmentajalle ja saa niihin vastaukset saman päivän aikana. Päivittäisellä raportoinnilla ja palautteen saamisella on suuri merkitys onnistumisen kannalta. Se, että asiakas tietää valmentajan olevan puhelimen toisessa päässä, auttaa asiakasta pysymään annetuissa ohjeissa.

Polttaako paasto lihaksia?

Evoluutio

Voimme mennä ajassa taaksepäin ja miettiä miten esi-isämme selviytyivät pitkistä kylmistä talvijaksoista, jolloin ei ollut paljon ruokaa saatavilla. Paastotilat olivat siis hyvinkin yleisiä. Jos paasto olisi polttanut lihaksia, ihmiset olisivat alkaneet tuntea itsensä niin heikoiksi, etteivät he olisi kyenneet energiaa ja lihaksistoa vaativaan ravinnon hankintaan. Kysymys kuuluu miksi ihmiselimistö varastoi rasvaa energiaksi, jos elimistö olisi suunniteltu polttamaan proteiinia energiaksi? Vastaus on, että elimistö ei ole tarkoitettu polttamaan proteiinia energiaksi vaan energiana käytetään varastorasvaa.

Tutkimukset

Paastotutkimuksissa on mitattu typen määrää (typpi on tärkeä aminohapon toiminnallinen ryhmä) ureasta, joka korreloi proteiinin oksidaatioon ("lihasten palamiseen") paaston aikana ja se on erittäin alhaisella tasolla. Tämä on järkevää, sillä proteiini on toiminnallinen kudos, eikä olisi mitään järkeä polttaa toiminnallista kudosta energiaksi, kun varastorasvaa on reilusti saatavilla1.

 2010 Obesity (research journalin) julkaisemassa tutkimuksessa seurattiin koehenkilöitä 70 päivän vuoropäivä paaston aikana. Mitä tapahtui heidän lihasmassalle? lähtötilanteessa koehenkilöiden lihasmassa oli keskimäärin 52kg (”fat free mass”) 70 päivän paaston (ADF) jälkeen heidän lihasmassa oli 51,9 kg eli 100 grammaa pienempi, joka ei ole tuloksellisesti merkittävä2. Eli jälleen, miksi polttaisit proteiineja, kun rasvaa on varastoitu käytettäväksi elimistöön?

Yhteenveto

Varastorasvamme on tarkoitettu meille käytettäväksi energiaksi, kun muuta ravintoa ei ole saatavilla. Näin meidät on suunniteltu. Eikä pelkästään meitä, vaan myös esimerkiksi villieläimet.

Paaston aikana hormonitoimintamme toimii niin, että saamme energiaa noradrenaliinista, käytämme tehokkaasti energiaksi rasvahappoja ja ketoaineita, sekä pidämme lihaksistomme ja luustomme kunnossa kasvuhormonin avulla.

lähdeviitteet:

1.George Cahill 1983, Starvation Transaction of the American Clinical and Climatological association 02/1983;94;1-21.

2.Varady K A. et al. Improvements in Coronary Heart Disease Risk Indicators By Alternate-Day Fasting Involve Adipose Tissue Modulations.Obesity (Silver Spring) 2010 Nov;18(11):2152-9.

 

Käy tykkäämässä meistä somessa

Tutustu paastovalmennuksen blogiin

1.1.2020
Hyvää uutta vuotta 2020!

NYT ON AIKA ALOITTAA AUTTAMAAN IHMISIÄ!

Meillä on nyt kaikki tarvittava todistusaineisto ja tieto aloittaa auttamaan tyypin 2 diabeetikoita ja metabolisesta oireyhtymästä kärsiviä ihmisiä. Meidän on yhdistettävä voimat, käärittävä hihat ja alettava töihin. Meillä ei ole enää varaa odottaa.

» Lue lisää
15.11.2019
Vasteen tapaustutkimuksen 2019 yhden koehenkilön Marjukan tarina

Ennen tutkimuksen alkua otettiin melko kattavat labrat ja niiden tulokset olivat musertavat –mulla on 2.tyypin diabetes! Toisaalta hyvä, että se löydettiin nyt. EN missään nimessä halunnut mitään sokerilääkitystä, joten motivaatio tutkimukseen oli kova.

» Lue lisää
4.11.2019
Tiina 50v peruutti tyypin 2 diabeteksen ja diabeteksesta johtuvan komplikaation. Lopulliset tulokset 6kk.

Valmennuksen aikana minulla oli ainakin lakkiaiset, nimiäiset, parit synttärit, hienot illalliset, kesäloma suomessa karavaanarina, yhdistyksen kesätapaaminen, toinen hieno illallinen, Krakovan matka... En sortunut missään. Halusin tervehtyä, en syödä ”väärin” miellyttääkseni muita. Välillä tuntui, että muille oli paljon vaikeampaa ruokavalioni.

» Lue lisää
17.10.2019
Jonne (27 vuotta). Oma tarina. Selkärankareuma remissioon Vasteella.

Rintakehä oli alussa melko kipeä, kipu tuntui erityisen pahalta aivastaessa. Kipu haittasi myös nukkumista, koska kyljen kääntäminen sattui rintaan, varsinkin jos en ottanut kipulääkitystä illalla. Nyt rintakehässä ei enää tunnu kipua.

» Lue lisää
31.8.2019
Case-tutkimus 2019 Vaste Oy

Tutkimus on edennyt nyt puoleenväliin. Kaikki koehenkilöt ovat edelleen motivoituneita eikä kukaan ole tippunut pois. 42 päivässä koehenkilöt ovat tiputtaneet painoa keskimäärin 9.2 %. Kahdella koehenkilöistä oli myös verenpainetauti ennen tutkimuksen alkua. Molemmat ovat parantuneet verenpainetaudista ja kaikki verenpainelääkkeet on tiputettu pois. Ottaen vielä huomioon, että toisella koehenkilöllä oli ollut verenpainetauti yli 10 vuotta.

» Lue lisää
23.8.2019
Lääkkeiden tarve vähenee tai poistuu Vasteen valmennuksessa

Asiakkaamme ovat pystyneet lopettamaan tähän mennessä seuraavat lääkeaineet paastovalmennuksen aikana (23 eri lääkeainetta)

Lääkitys lopetetaan aina asiakkaan oman lääkärin valvonnassa. Lääkeaineet on esitetty ATC- koodin mukaan lajiteltuna.

» Lue lisää
20.8.2019
Reuma ja sairautta ajavan tulehduksen alentaminen

Reuman hoito Reuma on krooninen autoimmuunisairaus, jossa kehon oma puolustusjärjestelmä hyökkää omia kudoksia vastaan pääosin nivelissä aiheuttaen tulehdusta ja vauriota. Yksi prosentti maailman väestöstä sairastaa reumaa (Shweta ja muut 2017). Lupaavaa tutkimusta tulehdukseen tulee koko ajan lisää varsinkin hiilihydraattirajoitteisen ruokavalion ja paaston osalta. Molemmat menetelmät perustuvat tulehduksen vähentämiseen elimistöstä. Ketoaineet veressä ovat tässä suuressa roolissa. […]

» Lue lisää
23.7.2019
Professorin väärät käsitykset rasvamaksan (NAFLD) syntymekanismeista ja hoitamisesta

On jo olemassa hyvää tieteellistä näyttöä siitä, että hiilihydraatteja rajoittamalla rasvamaksa saadaan jopa parannettua. Hyvänä esimerkkinä voidaan mainita arvostetun Cell Metabolism julkaisijan julkaisema tutkimus (Mardinoglu ja muut 2018), jossa on mukana monta suomalaista tunnettua alan tutkijaa Hakkarainen A, Räsänen S, Pietiläinen KH, Söderlund S muutamia mainitakseni. Myös biokemian mekanismit tukevat sitä, että jos hiilihydraatteja rajoitetaan reilusti ruokavaliosta, niin rasvaa muodostava mekanismi (DNL) laskee ja rasvahappoja energiaksi käyttävä reaktio (beta-oksidaatio) kiihtyy (Mardinoglu ja muut 2018).

» Lue lisää
27.6.2019
Farmasisteille uusi työnkuva myös Suomessa?

Farmasistit tapaavat tyypin 2 diabeetikoita säännöllisin väliajoin heidän hakiessaan lääkkeitä apteekista. Saman asioinnin yhteydessä farmasistit pystyisivät antamaan oikeanlaista (hiilihydraattirajoitteista) ruokavalioneuvontaa ja neuvomaan esimerkiksi insuliiniannosten muutoksissa ja muiden diabeteslääkkeiden annosten pienentämisessä.

» Lue lisää
23.6.2019
Punainen liha ja (heikko) tieteellinen näyttö

Satunnaistetut kontrolloidut tutkimukset (paras tieteellinen näyttö) ihmisillä osoittavat, että punainen liha ei ole terveydelle haitaksi

» Lue lisää
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram